2014. május 6., kedd

A stock fotózás alapjai

A stock fotózás lényege, hogy eladni kívánt fotóinkat feltöltjük egy képügynökség oldalára, akik napi több tízezer, képeket vásárolni kívánó személyt érnek el, így könnyebben értékesíteni tudjuk fotóinkat, mintha saját magunk próbálnánk rájuk vevőket szerezni. További csavar, hogy a képeket ezeken az oldalakon nem csak egyszer, hanem sokszor, sok embernek adják el, így egy-egy tranzakcióért ugyan kevesebb összeget kapunk, ellenben jó esetben akár több százszor is megvehetik ugyanazt a képünket. Fotózásról beszélek, de igazából nem csak fotókról van szó - grafikák, sőt, egyes oldalakon videók is értékesítésre kerülnek.

Bár olykor könyvekben is lehet találkozni az ügynökségek képeivel, ezeken az oldalakon a leggyakrabban honlapokhoz, cikkek mellé keresnek az emberek képeket, és ezt jó szem előtt tartani, amikor a feltölteni kívánt képek témáját meghatározzuk.

A képek értékesítését könnyen el lehet kezdeni - nem kell hozzá saját honlap, sem netes szaktudás, elég, ha vannak jó fotóid vagy grafikáid, és tudsz valamennyit angolul. Ugyan vannak magyar nyelven is elérhető stock fotós oldalak, ahhoz, hogy a képeidet sokan megtalálják, angol címet és címkéket kell adnod nekik. Jó képekről beszélek, és itt most tényleg arról van szó, hogy jól kell fotózni. A képek ellenőrzés után kerülnek fel az oldalra, és nagyon szigorúan megszűrik, hogy mit fogadnak el. Ha csak szabadidődben fotózgatsz néha, de nem ismersz olyan kifejezéseket, mint "beégés", "mélységélesség" vagy "zársebesség", több mint valószínű, hogy semmi esélyed nincs pénzt keresni ezeken az oldalakon (hacsak nem vagy grafikus, ugye). Ha mégis stock fotózással szeretnél foglalkozni, valószínűleg egy fél-egy év tanulásra és gyakorlásra lesz szükséged, hogy legyen valami esélyed. (Semmi gond, természetesen rengeteg más pénzkeresési lehetőség van még a neten!)

Felejtsd tehát el a naplementéket, meg gyerekfotókat - üzleti szempontból értékes, jól komponált, kreatív, hatásos képekre van szükség. Még ha nagyon jó képeid vannak, akkor is számítanod kell rá, hogy nagy részüket elutasítják, és ami felkerül, azok sem mind fognak elkelni - rengeteg más képpel kell versenyezned, ezért nem lesz könnyű dolgod. A kihívás ugyanakkor nem lehetetlen: jóllehet sokan csak havi néhány dollárt keresnek, olyan is van, aki egy komplett céget, több alkalmazottal foglalkoztat, és kizárólag stock fotózásból tartja mindezt fenn.

Hogy lásd, milyen képeket érdemes feltölteni, nézd meg, és hosszasan elemezd a toplistát! Az embereket is tartalmazó fotók általában jobban fogynak, ilyenkor azonban minden esetben fel kell tölteni egy nyilatkozatot a modelltől. Bár a toplista segíthet megérteni, hogy milyen jellegű képek mennek jól, nagy az esélye, hogy ezekben a témákban már amúgy is rengeteg kép elérhető. Sokkal több esélyed van a sikerre, ha keresel magadnak egy kisebb résztémát, ami kevesebb, de még kellően sok embert érdekelhet, és aminél nincs olyan nagy verseny. A megfelelő minőségű képek mellett ez utóbbi helyes megválasztása lehet a siker kulcsa (de természetesen egyszerre több témát is tesztelhetsz!)

A szabályzatot természetesen nem árt jól ismerni, de talán külön érdemes kiemelni, hogy semmilyen logót, márkajelzést vagy reklámot ne tartalmazzon a képünk - ezzel sok visszautasítás megelőzhető.

Ha a képek megvannak, a következő fontos rész a feltöltés. A jó cím és címke legalább olyan fontos, mint a minőségi fotó, hiszen ezek alapján találnak meg minket az érdeklődők. Nézd meg, hogy a hasonló témájú, népszerű képek milyen címkéket használnak - nem szégyen lesni tőlük. Ne használj túl általános címkéket, mint "kutya" és hasonlók, legyen inkább specifikus pl. "pitbull". A honlapokhoz is használt kulcsszókeresési technikák (ezeket itt most nem részletezem) itt is működőképesek lehetnek. A címkék mellett általában lehetőség van rövid leírás megadására is, itt valóban törekedj a rövidségre, és arra, hogy a fontosabb dolgokat megemlítsd benne.

Ha úgy gondolod, hogy a képeid jók, mégis elutasították őket, ne csüggedj, a legtöbb feltöltőnek ez a sorsa. Próbálkozz új képekkel, tanulj, ne add fel! Regisztrálj más ügynökségeknél is, hátha máshol nem olyan szigorúak! Végül: fotózz, fotózz és fotózz! Minél több képed kerül fel, annál több pénzt kereshetsz. Mindig érdemes újabb és újabb képeket feltölteni.

Ajánlott képügynökségek: Shutterstock, Dreamstime.

(Ha a fenti linkeken keresztül csatlakozol, te nem kapsz kevesebb pénzt, viszont én is kapok némi jutalékot a beszervezésedért.)

1 megjegyzés:

Surveytime - azonnal fizető oldal, kezdőknek is ideális!

Olyan sok online kérdőív kitöltésért fizető oldal létezik , hogy ha valaki bele akar vágni a pénzkeresésnek ebbe a módjába, könnyen elveszik...